Καλέστε άμεσα: 210.96.00.143 --- 6936.659.887

Καταπολέμηση παρασίτων - Εξόντωση παρασιτικών οργανισμών

Η Apolymanseis.gr με το κατάλληλα εκπαιδευμένο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, τα σύγχρονα μέσα και υλικά, τις κατάλληλες, εξειδικευμένες και μοντέρνες μεθόδους, τις εξαιρετικές συνεργασίες της με ειδικούς επιστήμονες και με ερευνητικά κέντρα, και κυρίως με την αγάπη γι αυτό που κάνουμε, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που αφορά στην καταπολέμηση των παρασίτων, όσο εκτεταμένο, ευαίσθητο ή εξειδικευμένο κι αν είναι. Ο τρόπος λειτουργίας μας αφορά όχι μόνο μεθόδους καταστολής αλλά και πρόληψης για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικογένειας των ζωντανών οργανισμών που ονομάζονται παράσιτα. Τι είναι όμως τα παράσιτα;

Παράσιτα είναι οι ζωικοί ή φυτικοί οργανισμοί που ζουν μαζί με άλλους οργανισμούς και εις βάρος τους, τους ξενιστές, από τους οποίους παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για να ζήσουν. Τα παράσιτα κατοικούν είτε έξω από τον ξενιστή και ονομάζονται εξωπαράσιτα, ή εσωτερικά του ξενιστή και ονομάζονται ενδοπαράσιτα. Υπάρχουν παράσιτα που προσκολλώνται σε φυτικούς οργανισμούς, τα φυτοπαράσιτα και παράσιτα για ζωικούς οργανισμούς, τα ζωοπαράσιτα.

Καταπολέμηση παρασιτικών οργανισμών

Ο όρος παράσιτα περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες οργανισμών ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης, και αναρίθμητα είδη. Ουσιαστικά όταν μιλούμε για παράσιτα, αναφερόμαστε σε όλα αυτά τα είδη ζωντανών οργανισμών που η δράση τους είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και τα οικόσιτα ζώα, την κτηνοτροφία και την γεωργία και τα οποία πρέπει να καταπολεμούνται, επειδή προκαλούν μολυσματικές ασθένειες, λοιμώξεις, διάφορες παθήσεις και δηλητηριάσεις. Στον άνθρωπο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν επίμονες γαστρεντερικές διαταραχές που προέρχονται από τα εντερικά παράσιτα (αμοιβάδες, νηματόζωα, γιάρδια κ.α.) όπως είναι η διάρροια, ο μετεωρισμός, η δυσκοιλιότητα, ο πονόκοιλος ή ακόμα και αλλεργίες. Έτσι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η καταπολέμηση παρασιτικών οργανισμών γίνεται επιτακτική όπου και όταν αυτοί εμφανίζονται.

Στα παράσιτα λοιπόν εκτός από τους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως μικρόβια, ιούς και βακτήρια, μύκητες, ανήκουν μεγάλες κατηγορίες όπως οικιστικά έντομα, έντομα αποθηκών, ξυλοφάγα έντομα, έντομα που τρέφονται με υφάσματα, παράσιτα κήπου, παράσιτα πτηνών τρωκτικών και νυχτερίδων, διάφορα ιπτάμενα έντομα, κολεόπτερα, υμενόπτερα και άλλα ζωύφια.

Πιο συγκεκριμένα, στα πιο γνωστά παράσιτα μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα ακόλουθα: τσιμπούρια, κοκκώδης εχινόκοκκος, πρωτόζωα, τις ασκαρίδες του αλόγου, κρυπτοσπορίδια, τοξόπλασμα, τριχινέλλα, τρυπανόσωμα, ταινία, σκουλήκια και ένα σωρό άλλα παράσιτα που επηρεάζουν τα ζώα, τα φυτά και το έδαφος.

Οι βλάβες που τα παράσιτα προκαλούν στον άνθρωπο τα ζώα και τα φυτά εκτός από το αίσθημα φόβου και απέχθειας που προκαλούν και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών όπως τον ιό της ηπατίτιδας Β, εγκεφαλοπάθειες, λεϊσμανίαση, ακόμα και παθογόνα της λέπρας, είναι τα τσιμπήματα, η καταστροφή των υπαρχόντων στα σπίτια, η καταστροφή κήπων και χλοοτάπητα από τις φωλιές κάποιων παρασίτων, η εξόντωση ωφέλιμων για τη γεωργία ζωντανών οργανισμών όπως οι γαιοσκώληκες και η καταστροφή του ριζικού συστήματος καλλιεργειών.

Όλοι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί, επειδή είναι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί, χρειάζονται διάφορους και διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης, που όλοι αυτοί ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των απολυμάνσεων. Εκτός από απολυμάνσεις σε σπίτια, κήπους και αυλές και σε σχετικά αντικείμενα, οι απολυμάνσεις απαιτούνται και σε δίκτυα αποχέτευσης, υπονόμους, χώρους τροφίμων, στα ίδια τα τρόφιμα, σε αποθήκες, στάβλους, κοπροσορούς, αγρούς, αγροτικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα.

Τα είδη και οι μέθοδοι απολυμάνσεων ή αποπαρασίτωσης, εξαρτώνται από το παράσιτο ή τον παθογόνο μικροοργανισμό που πρέπει να καταπολεμήσουμε, από το χώρο που χρειάζεται να απολυμάνουμε, από τον πληθυσμό των παρασίτων που πρέπει να εξοντωθούν, τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν εκεί, και τελευταίο και πολύ σημαντικό, το πόσο ισχυρό απολυμαντικό μέσο πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία ανθρώπων ή ζώων που έχουν πρόσβαση στο χώρο που πρέπει να απολυμανθεί. Πρώτη κίνηση δηλαδή πριν από κάθε απολύμανση είναι να γίνει η εκτίμηση αυτών των παραγόντων ώστε να επιτύχουμε την αποτελεσματικότητα της απολύμανσης, χωρίς αλόγιστη χρήση φαρμάκων κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι μέθοδοι απολυμάνσεων γενικά διακρίνονται σε φυσικές, βιολογικές, μηχανικές και χημικές μεθόδους. Η τάση της σύγχρονης εποχής είναι να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο φιλικοί τρόποι αντιμετώπισης για το περιβάλλον, όποια μέθοδος από αυτές κι αν πρέπει να εφαρμοστεί. Οι μεγάλες κατηγορίες των απολυμάνσεων είναι οι: απεντομώσεις, μυοκτονίες, εξόντωση ερπετών, απώθηση πτηνών, απολυμάνσεις ή απολύμανση εδάφους και κάποιες γενικές μέθοδοι είναι: η ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών εκεί δηλαδή που ελευθερώνονται συγκεκριμένα ωφέλιμα έντομα που καταπολεμούν τα βλαβερά, ατοξική μέθοδος, υπολειμματική μέθοδος, υποκαπνισμός, εναλλαγές καλλιεργειών, μηχανικές παγίδες για επιβλαβή έντομα και τρωκτικά.

Αναφερόμενοι σε μερικούς πιο εξειδικευμένους τρόπους απολύμανσης μπορούμε να προσθέσουμε: τα εντομοκτόνα όπως υπολειμματικά που δεν είναι τόσο τοξικά για τον άνθρωπο αλλά έχουν μεγάλη διάρκεια, τα υποκαπνιστικά εντομοκτόνα αέρια, η θερμική μέθοδος, η κρυονική μέθοδος, η μέθοδος τροποποίησης ατμόσφαιρας που μειώνει το οξυγόνο στο χώρο, η ηλιοαπολύμανση εδάφους, η απολύμανση εδάφους με ατμό, η αμειψισπορά, η απελευθέρωση στο έδαφος αρπακτικού νηματώδους και πασχαλίτσας και άλλες τέτοιες μέθοδοι απολύμανσης.

Η Apolymanseis Gr με την πολυετή εμπειρία και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, όπως χημικούς, υγιεινολόγους, γεωπόνους ή αστίατρους, μπορεί να καλύψει και να εφαρμόσει όλες αυτές τις μεθόδους καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της απολύμανσης. Γενικά η χρήση ερασιτεχνικών προϊόντων από μη εξειδικευμένους μπορεί να αντιμετωπίσει προσωρινά και άμεσα κάποια θέματα. Για την οριστική αλλά και ασφαλή αντιμετώπιση όμως προβλημάτων απολύμανσης, χρειάζονται οπωσδήποτε εξειδικευμένες λύσεις από ειδικούς. Εμείς δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των σκευασμάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιούμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί αφενός και αφετέρου η παρουσία ανθρώπων ή κατοικίδιων στους χώρους που έχουν απολυμανθεί να είναι ασφαλής και να μην εγκυμονεί κανένας κίνδυνος.

Εργαστηριακός έλεγχος για αντιμετώπιση παρασίτων